Ok, nu am cel mai concludent raspuns dar here's my two cents. Deci grila pare ca a fost gandita ca sa verifice cunostintele despre efectele angiotensinei II.
"Angiotensina II, odată produsă, are următoarele efecte care pot influența în mod direct sau indirect reabsorbția renală de sodiu:
stimulează eliberarea de aldosteron din suprarenale, zona corticală;
declanșează senzația de sete;
declanșează secreția de ADH;
declanșează secreția de ACTH;
determină vasoconstricție și creșterea presiunii arteriale."
Pt ca in lista asta este doar cresterea presiunii arteriale, si nu cresterea pulsului, de aceea cred ca este corect B si nu D.
Acum stiu ca mai zice in curs ca "Totodată, scăderea frecvenței cardiace duce la scăderea presiunii arteriale, deoarece inima pompează un volum de sânge mai mic." E cam greu de aplicat, pentru ca uite, nici pacientul din enunt nu avea pulsul si presiunea arteriala direct proportionale to begin with (are bradicardie dar hipertensiune). Eu cred ca ei nu s-au gandit la aceasta proportionalitate directa cand au scris grila (pt ca as zice eu, in realitate, nu e mereu direct proportionala, ci e afectata de multi factori). Dar stiu ca cel mai mult conteaza ce scrie in manual.
Eu nu am atat de multa experienta cu grilele incat sa zic definitoriu daca ar fi o grila contestabila sau nu. O mai intreb pe @Gina
In concluzie, pare ca ei voiau efecte directe si imediate ale angiotensinei II.
Mi se pare relevant pt ca e o grila de admitere, nu de simulare.
Intreb si colegii ce parere au. @yoyoo @camelia @maria_5