patricia Splina: este convexă la contactul cu intestinul gros este concavă la contactul cu diafragmul este alcătuită din lobi și lobuli are 4 amprente niciun răspuns corect Grilă din Simulare medicină generală Târgu-Mureș Martie 2019 splina nu are lobuli
gabriel bianca si in text sunt tot 4 amprente, una convexa (diafragma) si restul concave (stomac, rinichi stang si intestinul gros)
patricia gabriel deci e diafragmatica, renala (stang), gastrica, pancreatica, intestinala (intestin gros)
bianca Păi dacă e convexă la contactul cu diafragma e considerată amprentă? Când am învățat am crezut că doar concavitățile sunt considerate amprente și nu am întrebat pe nimeni=))) Plus că în desen nu apare amprenta diafragmatică
patricia bianca e o amprenta. pai si diafragma are forma aceea de cupola, are convexitatea spre torace. deci splina se pliaza ca o piesa de puzzle cu diafragma
gabriel bianca Da, este "amprenta" orice influenteaza forma splinei, fie o face convexa, fie concava in anumite parti. Uitasem de amprenta pancreatica fiindca nu e mentionata in text