În starea postPRANDIALĂ este un procent ridicat de lipide în sânge? - Da, temporar.
În starea postabsorbtivă, adipocitele eliberează lipidele depozitate (sub influența glucagonului) și acestea ajung în sânge sub formă de acizi grași și glicerol pentru utilizare (producția de glucoză, corpi cetonici și ATP). Teoretic, nivelul lipidelor în sânge ar trebui să se mențină în parametri normali, dat fiind că sunt eliberate și folosite în același timp. Dacă ne gândim la analizele de sânge de exemplu, unde se prelevează proba dimineața, pe nemâncate - acolo e vorba tot de starea postabsorbtivă, iar valorile sunt modificate doar dacă este prezentă vreo afecțiune.
În carte scrie ca postprandial e mic% de a.grasi - nu îmi este nici mie foarte clar din materie (@Gina, help!), dar am găsit întru-un studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5604516/) că se activează niște răspunsuri care țin de homeostazie: „Despite providing key substrates in metabolic pathways and being source of energy, fatty acids can be detrimental if in excess in the circulation. As early as one hour after consumption of a high fat meal, nuclear factor-kB, a key regulator of fat-induced inflammation, is activated, likely due to the activation of cell surface receptors by free fatty acids.”