sylvie toată materia este horror la început pentru că mai întâi trebuie tocită și de-abia după înțeleasă și corelată cu restul capitolelor.
O să îți scriu aici cum am învățat eu. Știu că nu toți învață la fel, dar sper să te ajute măcar un pic)
Despre analizatorul acustico-vestibular: rolul mă gândesc că e clar, auz și echilibru în repaus și mișcare (pe scurt, tot timpul). Am învățat noi la sistemul nervos că există nervul VIII cu 2 componente, cea cohleară cu originea în ganglionul spiral Corti (nu e foarte greu de legat cohlear de Corti) care se termină în nucleii cohleari din punte și cea vestibulară cu originea în ganglionul vestibular Scarpa care se termină în nucleii vestibulari din bulb. Restul ce a rămas din partea de introducere e destul de logic: auzim sunete (unde sonore în ordine) și zgomote (unde sonore dezorganizate)- zgomotele ne deranjează pentru că nu sunt ordonate. Și ca să îți păstrezi echilibrul și să te miști, mai ai nevoie și de văz (trebuie să vezi ce te înconjoară pentru a știi cum să îți efectuezi mișcările), simț tactil (noaptea când nu vezi atingi lucrurile să te reperezi în spațiu) și simț kinestezic (furnizează informații despre contracția mușchilor și te ajută să-ți menții echilibrul în diferite situații de mișcare mai relaxate sau mai încordate).
RECEPTORUL AUDITIV- Pentru realizarea rolului lui, el are nevoie de urechea externă (pavilion și conduct-captarea undelor) și urechea medie (cavitate pneumatică săpată în stânca temporalului(aici gândește-te la sistemul osos cu dispunerea oaselor la nivelul neurocraniului:os pereche situat în dreptul urechii) care pe peretele lateral (spre exterior) prezintă timpanul (tot timpul se spune să fii atent la ce introduci în urechea externă ca să nu îți spargi timpanul, deci e la capătul urechii externe) și pe cel medial fereastra ovală și rotundă prin care comunică cu urechea internă. Pe peretele anterior(în jos) prezintă trompa lui Eustachio prin care casa timpanului (deci partea dinspre urechea medie) comunică cu nazofaringele pentru egalizarea presiunii pe cele 2 părți(afară aerul trece liber prin urechea externă și ajunge la timpan, înăuntru o parte din aerul inhalat ajunge din nazofaringe). Și asta e logic pentru că atunci când răcești, nazofaringele e afectat, deci e un risc crescut și de otită. De asemenea, mai avem lanțul de oscioare, ciocan, nicovală și scăriță. Ciocanul și nicovala au 2 mușchi inserați, primul diminuează vibrațiile puternice, iar cel din urmă le amplifică pe cele slabe (când auzi un zgomot puternic simți disconfort încă de la început și ai vrea să îl diminuezi-ciocan, când auzi un sunet slab ai vrea să-l amplifici la final ca să-l înțelegi-scăriță-propagarea lor către locul unde vor fi receptate), dar aparatul vestibular nu se folosește de asta.