004matteos ba da, chiar asta zice si prima varianta a grilei ''sunt proteolitice (proteazele) cele care transformă proteinele în peptide''
poate ti-ai dat seama de ce e gresita a treia varianta de raspuns,dar eu tot zic
ideea e ca:
sa spune ca ai mancat mancare bogata in grasimi(chiftele) si lipidele din acele chiftele sunt molecule prea mari ca lipaza pancreatica(acea enzima secretata de pancreas care se ocupa sa iti descompuna tie lipidele emulsionate,imd explic)sa le poata digera si atunci ne vin in ajutor sarurile biliare care iti vor descompune lipidele in lipide ceva mai mici(cam asta e in esenta emulsionarea) deci chiar si in carte spune ''lipidele in prealabil emulsionate de saruri biliare produse de ficat** cand spune in prealabil ne referim la ceva care trebuie facut inainte de inceperea unei actiuni(de exemplu inainte ca tu sa dai admiterea tu trebuie sa inveti 2 ani sa zicem)
**in cazul nostru,inainte ca sa actioneze lipaza pancreatica,noi trebuie sa emulsionam lipidele ca sa obtinem ceva lipide mai mici** (gandeste-te asa,bebelusii ar putea sa manance un cartof asa cum il mananca oamenii mai mari?nu..prima oara cartoful e maruntit si apoi e dat bebelusului ca sa il manance)
dupa ce am obtinut acele lipide mai mici acestea se vor cupla cu o molecula de apa si vom obtine AG+GLICEROL
reactie:
**lipide emulsionate+H20---->(lipaza pancreatica) obtinem AG+GLICEROL