Bună! Și eu am avut recent întrebarea asta și am primit mult insight din share-ul acestei discuții detaliate; te încurajez, dacă simți nevoia, să arunci un ochi: https://forum.ginamed.ro/d/454-grila-raportata-biologie-barrons-intr-o-sectiune-prin-planul-mediosagit
Numai ca memento, prin faptul că planul frontal (coronal) împarte corpul în două porțiuni, anterioară și posterioară, asta nu e echivalent cu împărțirea în cavitățile anterioară, respectiv posterioară. Nu sunt același lucru!
Împărțirea făcută de planul coronal (care vine pe doar 2 direcții din cele 3 dimensiuni ale corpului: de la stânga spre dreapta -sau invers- și de sus până jos -sau invers-). Deci, practic singura direcție exclusă este din față spre spate, așadar, fiind că ea lipsește, în asta și împarte corpul. Dacă vedem o secțiune coronară, observăm că ne ajută spre a vorbi despre raporturile anatomice folosind termenii direcționali care se referă strict la cele 2 dimensiuni în care merge planul, în care există el: medial - lateral (raportându-ne la linia mediană a corpului mereu când îi folosim) pentru că am stabilit că merge de la stânga la dreapta, respectiv superior/cranial/cefalic - inferior/caudal pentru că am stabilit că merge de asemenea de sus în jos. ATÂT. Mai mult nu putem spune.
Deci nu putem să vedem ce e mai în față sau ce e mai în spate, cum putem de altfel fix la planul sagital, mai precis mediosagital! Tocmai pentru că planul mediosagital merge față-spate și sus-jos, asta ne permite să ne uităm și să comparăm fix așa, folosind termenii ventral/anterior - dorsal/posterior, respectiv superior - inferior (acestea sunt comune cu planul coronal după cum observi).
Și doar așa putem noi spune că avem cavitatea anterioară (care se împarte în 2 cavități: cavitatea toracică și abdomino-pelviană, separate vizibil de mușchiul diafragm) și cavitatea posterioară (care cuprinde, conține, oricum vrei să te exprimi, cavitatea craniană și canalul rahidian, care sunt una singură - la ele nu vedem nimic care să le despartă, sunt una în continuarea celeilalte, fig. 1.4).
Sper că îți va fi de folos și va aduce acest mesaj puțină lumină!