ioanazaonc buna! oare imi poate explica cineva, daca va rog, cum e exact cu impulsul nervos la neuron si propagarea? cu pompe si canale, cum se inchid si deschid si tot asa, ca am mai facut grile si credeam ca am inteles, da aparent nu🙂
yoyoo ioanazaonc încearcă să îți găsești videoclipuri pt a înțelege mai bine procesele, uneori e complicat să-ți imaginezi ce se întâmplă in organism doar asa din niște cuvinte Mie personal mi a placut mult videoclipul de la osmosis - Chiar daca unele lucruri sunt mai in detaliu te ajuta, dar atentie sa folosești termeni din carte
andrei ioanazaonc Buna, Potentialul de actiune se declanseaza datorita inversarii polaritatii membranare prin intrarea in celula a unei cantitati crescute de Na datorita deschiderii canalelor. Faza 0-depolarizarea rapida datorata influxului de Na ca urmare a deschiderii canalelor voltaj dependente cu pozitivarea la interior a celulei pana la +30mV. Faza 1-reprez repolarizarea precoce, rapida, datorata unui flux rapid de Cl, concomitent cu scaderea permeabilitatii pentru Na si a mentinerii unui eflux de K. Faza 2-explica prelungirea duratei potentialului de actiune si se numeste platou si se datoreaza deschiderii unor canale lente de Ca si de Na. Faza 3-reprez repolarizarea finala este lenta si reduce potentialul de membrana la valoarea de repaus prin efluxul de K. Faza 4-se revine la polaritatea de repaus si dpvd ionic datorita interventiei pompelor ionice, astfel ca K devine majoritar la interiorul celulei.