"[...]formată din două foițe (una viscerală – învelește organul/ viscerul; una parietală – căptușește o cavitate) foarte apropiate una de cealaltă – denumită membrană seroasă."
Hey, deci in mai multe grile am vazut ca ei incearca sa ne pacaleasca prin a schimba 'inveleste' si 'captuseste'. Este o diferenta intre a inveli si a captusi, dar nu ma pot gandi la un exemplu pt a intelege mai bine. Foita (P)arietala captuseste (P)eretele cavitatii toracice, ca o blanita care captuseste (interiorul unei) geci. Dar voita viscerala inveleste viscerul, ca o patura cu care este invelita inima.
Sper sa nu te confuzeze mai tare, dar eu ca sa nu gresesc ma gandesc ca atunci cand ma intreaba de parietala eu trebuie sa dau un raspuns in legatura cu peretele cavitatii. Dar cand ma intreaba de viscerala ma gandesc ca trebuie sa dau un raspuns in legatura cu continutul cavitatii (organul). De aceea, peretele este captusit, iar organul este acoperit.
Pe imaginea asta se vede cum parietala este in contact cu peretele cavitatatii (adica cu coastele). (trebuie sa fie unite coastele de pleura parietala pt ca coastele sa poate sa traga in sus plamanii in inspiratie cand ei trebuie sa se expansioneze).

Pe imaginea asta se vede daca dai zoom o linie roz pt visceara si una albastra pt parietala.

Sper ca nu te am confuzat mai tare lol!