Hey, ce intrebare complicata. Sper sa nu pice asta la admitere hahah. Dar uite ce am inteles eu, poate te ajuta.
Deci manualul zice:
"In cursul profazei [...] In cele din urma, toate perechile de cromatide ajung în planul ecuatorial al celulei, formand placa ecuatoriala. Perechile de cromatide se aliniaza in centrul celulei si astfel se termina profaza."
"In metafaza, toate perechile de cromatide sunt aliniate in planul ecuatorial, formand placa ecuatoriala [...] In acest moment, cele doua cromatide se separa una de cealalta, fiecare dintre ele fiind denumita cromozom."
"La inceputul anafazei, cromozomii se indeparteaza unul de celalat [...] Cromozomii sunt trasi spre polii opusi ai celulei [...]"
"In telofaza, cromozomii ajung la polii opusi ai celulei."
In mintea mea eu folosesc cuvintele bolduite ca sa mi fac schema:
profaza (cromozomii ajung la centru, deci se naste placa ecuatoriala) -> metafaza (cromozomii sunt deja in centru si se desfac in doua) -> anafaza (cromozomii sunt trasi spre poli) -> telofaza (cromozomii au ajuns la poli).
Deci daca ar fi sa mi pice o grila in care variantele ma fac sa raspund la “Cand se formeaza placa ecuatoriala, in profaza sau in metafaza?” eu personal as alege profaza pt ca eu am interpretat textul ca zicand ca prima oara cand vedem placa ecuatoriala este in profaza, deci in metafaza ea exista deja.
Dar, stiind cat de intortochiate si interpretabile sunt manualul si grilele, nu cred ca ei ar lua ca si gresit “in metafaza cromatidele formeaza placa ecuatoriala” pentru ca efectiv asa scrie in carte cuvant cu cuvant.
Cat despre traducere, eu din versiunea in engleza am inteles tot ca placa ecuatoriala ia nastere in profaza. Ei zic “"In cells in prophase [...] Eventually, all pairs of chromatids reach the center of the cell, an area called the equatorial plane. The pairs of chromatids line up across the center of the cell, and prophase comes to an end. During metaphase, all the pairs of chromatids are lined up in the equatorial plane, also known as the metaphase plate. At this point, the two chromatids separate from one another."
De aici nu se intelege ca metafaza este momentul in care se formeaza (pe care noi trei l-am inteles ca 'incepe sa existe', care nu este intelegerea celor care au tradus Barrons pt ca utilizeaza "formeaza placa" si mai tarziu de profaza). Defapt in versiunea din engleza nu uitilizeaza cuvantul 'formeaza', ci doar zic ca placa ecuatoriala este locul de la mijlocul celulei unde se aliniaza cromozomii.
Also, ai mai mentionat ca se mentioneaza si la profaza si la metafaza ca cromozomii se aliniaza in planul metafazic. Ei zic ca in profaza cromozmii ajung in planul ecuatorial, iar in metafaza sunt (deja) in planul ecuatorial. Deci eu, din nou, as interpreta ca cromozomii se aliniaza in profaza, si sunt (deja) aliniati in metafaza. E o mica diferenta de nuanta. Daaar, cand cred ca am rezolvat dilema, defapt vad ca in tabelul 3.3. de la pag 56 scrie ca in metafaza “centromerii se aliniaza in placa metafazica”.
Imi pare rau ca nu am putut sa gasesc un raspuns definitiv. Intuiesc si sper ca ei sa fi observat aceasta nepotrivire din manual si ca nu faca grile care sa te puna sa alegi din cele doua, ca sa nu se umple de contestatii in ziua examenului.
Scuze ca am scris asa mult, dar as vrea sa pun toate citatele din manuale, ca toata lumea sa aibe toata informatia si sa poate sa-si faca o interpretare si o parere proprie.
Dar, at the end of the day, fix cum zice Camelia, trebuie sa raspundem nu cu interpretari ci exact cum zice in carte (adica din pacate trebuie tocit fix cum scrie).
In caz ca nu apuca @Gina sa raspunda, eu imi notez in caiet intrebarea ta, si peste aprox 3 luni (sorry, stiu ca e mult, hahah), cand facem la meditatii recapitulare din primele capitole, o intreb si revin cu raspunsul.
Chiar sper ca acest raspuns nu te a confuzat mai tare lol. xoxo