Hey, deci cum o gandesc eu este ca fac o lista a evenimentelor ciclului cardiac.
SA (trece sangele din atriu in ventricul prin valvele AV deschise) -> valvele AV se inchid ("lub") -> SV (trece sangele din ventricul in artere prin valvele semilunare care tocmai s-au deschis) -> se inchid valvele semilunare ("dub") -> diastola generala -> ciclul se reia (asta e un pic simplificat pt ca sistolele si diastolele atriilor si ventriculilor se suprapun un pic)
Expulsia volumului bataie inseamna sangele pe care ventriculul il da afara (il trimite in artere), deci are loc in SV. Deci ce am aflat pana acum care ne poate ajuta este ca lub ->SV (expulzia volumului bataie) -> dub.
Deci fix cum a zis colega noastra, primul zgomot cardiac -> SV (expulsia volumului bataie) -> dub, inseamna ca primul zgomot cardiac precede expulzia volumului bataie.
Eu ma gandesc ca zgomotele cardiace sunt zgomotele pe care le face inima cand 'tranteste usa', pt ca sunetele sunt produse de inchidea valvelor (usilor dintre compartimentele inimii).
Sper ca are mai mult sens. Chiar e un subiect complicat de inteles prin cuvinte, uite un video care m a ajutat: [