Hey, deci un mic hack este ca ei cer ARN, si ARN nu are "T", deci primul lucru pe care l as face ar fi sa tai toate variantele cu "T".
O molecula de ADN are 2 catene. Una doarme, o las in pace (catena dormanta) si pe cealalta lucrez, pe ea o copiez (transcriu). Intrebarea nu ne zice secventa care trebuie copiata, deci trebuie sa o aflu. Pot sa o aflu pe baza complementaritatii. Acum vorbim inca tot de ADN, deci tot T folosim. Fiecare A devine T, fiecare T devine A, fiecare C devine G si fiecare G devine C. Deci una (dormanta) este ACCTGTACGGCA, atunci, pe baza complementaritatii ne dam seama ca cealalta (de transcris) este TGGACATGCCGA.
Dar inca nu am terminat pentru acum ei ne intreaba "cum va arata ARNm", adica cum va arata transcrierea noastra (trebuie sa fac o molecula care sa mi transmita mai departe in citoplasma instructiunile-codul genetic). Din nou trebuie sa folosim complementaritatea, doar ca acum ne intereseaza o catena de ARN, deci in loc de T va fi U. Deci fiecare A devine U, fiecare T devine A, fiecare C devine G, fiecare G devine C. Deci din catena noastra care trebuie transcrisa (cea pe care am aflat o) TGGACATGCCGA ne va iesi catena de ARNm ACCUGUACGGCA.
Hope it helps. x