A) fals - ex ar fi formaldehida, carbon nular cu hibridizare sp2 data de cele doua leg. duble pe care le formeaza cu oxigenul
B) fals- in CO (monoxidul de carbon) are valenta 3. nu stiu exact de ce, nu specifica in carte motivul, dar in manual cls a X a scrie la pagina cu ureea la inceput de asta
C) corect (ish?) - perechile de electroni neparticipanti pot fi gasite atat in orbitali hibridizati (de ex sp3 in H2O) cat si in orbitali nehibridizati (de ex orbitalii p in sistemele conjugate p-p in benzen). ti am lasat o explicatie acum ceva timp cu hibridizarile, in sp3 de exemplu ai orbitalul s care se combina cu 3 orbitali p si includ toti e- nep.; in benzen atomii de carbon sunt hibridizati sp2, iar orbitali p nehibridizati contin electronii pi delocalizati (norul de e- descris parca tot in manualul de a X a)
D) corect - indiferent de hibridizarea atomului de azot, atat timp cat are o pereche de electroni neparticipanti poate sa i doneze pentru a forma leg. coordinativa (ex. aminele, nitroderivatii, nitrilii care pot sa se combine cu diferite metale sau nemetale)
E) fals - odata ce s a format leg. coordinativa, azotul ramane fara electroni neparticipanti (ex nitrobenzenul) azotul are o leg. simpla cu nucleul benzenic, una dubla cu un oxigen si una coordinativa cu un alt oxigen
daca ar fi sa aleg una, cred ca d e cea mai corecta avand in vedere ca c e incompleta