deci, descompunerea aminoacizilor hepatică are mai multe variante
1) decarboxilarea
asa formam din aa (aminoacizi) ->amine și co2 (sau codoi cum zicea elena ceausescu 🤣)
2) dezaminarea
cu ajutorul dezaminazei, pierdem gruparea nh2(pe care o folosim sa facem amoniac si mergem pe ciclul orintinei dupa), si ramane un acid practic. no compusul asta intermediar, daca ii adaugam un atom de oxigen formeaza in realitate cetoacizii (in carte nu scrie dar poate te ajuta corelatia asta)
cetoacizii astia au 2 utilizari mari
- ii transformam in Acetil-CoA si din acetil-coa facem lipogeneza
- Ii bagam in glicoliza sau ciclu Krebs sa primim energie in procesul de respirație celulară.
chestiile astea iti apar explicate la capitolul metabolism suplimentar fata de ce iti scrie la capitolul de digestiv, deci trebuie sa asimilezi informatia din ambele locuri.
sper că te am ajutat!