tania1 fibrele parasimpatice ale nervului 3 au rol în contractia pupilei.
nervul 3 are doua componente, deci 2 tipuri de fibre:
- motorii, cu originea reală în nucleul motor al nervului oculomotor, in mezencefal, și ele se distribuie la mușchii ochiului: drept intern,superior si inferior, oblic inferior, dar și la mușchiul ridicator al pleoapei.
- parasimpatice, cu originea în nucleul accesor din mezencefal și ele ajung la mușchiul sfincter al irisului și fibrelor circulare ale mușchiului cilar, deci ele produc mioza(contractia pupilara).
Originea aparenta, atât a fibrelor motorii, cât și a celor parasimpatice este în spațiul dintre piciorele pedunculilor cerebrali.
ma gândesc ca în acea figura, este reprezentata, poate, originea aparentă, pentru ca eu știu ca nucleul parasimpatic al nervului 3 este, cumva, inferior de nucleul motor..
eu îți sugerez sa te uiți puțin peste nervii cranieni din corint, ca să înțelegi mai bine. doar pentru a înțelege, în rest iei tot asa cum este în barrons(nu mi se pare greșit dacă ne informam și din alte cărți față de cele date în bibliografia de admitere, eu personal mă mai uit la unele chestii în barrons, care mi se par explicate mai ok acolo decât în corint)
🙂