PPSI (Potențialul Postsinaptic de Inhibiție) este un potențial electric care apare la nivelul postsinaptic al unui neuron și are ca rezultat inhibarea transmiterii semnalelor nervoase. În cazul a două sinapse succesive între trei neuroni (N1-N2-N3), PPSI poate apărea la nivelul lui N2, dar nu exclusiv.
Deci hai sa o luam mai clar de atat :
Dupa cum am zis PPSI are loc loc la nivelul postsinaptic si am zis ca duce la inhibarea transmiterii semnalelor nervoase. Ce inseamna acest lucru ?
Sa ne gandim la prima sinapsa dintre N1 si N2. ( repet ca sa se inteleaga PPSI are loc la niv postsinaptic al unui neuron). Bun ne gandim , N1 transmite un impuls la N2 (stim ca sinapsa cuprinde membrana presinaptica , fanta sinaptica si membrana postsinaptica ). Si daca din butonii terminali ai primului axon se elibereaza neurotransmitatori inhibitori , **rezulta ca neuronii vor avea efect inhibitor asupra N2(NEURON POSTSINAPTIC). Si atunci sa ne amintim ce am zis : PPSI apare la niv postsinaptic al unui neuron** (in cazul nostru N2 ) si are ca rezultat inhibarea transmiterii semnalelor nervoase ( adica daca N2 daca face sinapsa cu N3 , tot efect inhibitor va avea pentru ca N2 va elibera la randu sau tot neurotransmitatori inhibitori. Si totusi poate te intrebi cum poate sa aiba si N2-N3 tot PPSI . Este pentru ca este acest circuit neuronal in care exista 2 sinapse intre 3 neuroni
Schema:
Sinapsa N1-N2
N1-transmite impuls la N2 unde are loc PPSI (sunt eliberati neurotransmitatori inhibitori de catre N1)
Sinapsa N2-N3
N2(fiind neuron inhibitor) -transmite impulsuri la N3 unde are loc PPSI (neurotransmițătorii eliberați de N2 determină o inhibiție a lui N3,)
Concluzie: Nu poate aparea PPSI doar la N2