maria_ ai o molecula X care poate fi orice..nu chiar orice..adica trebuie sa fie molecule mici ..ce molecule mici exista ?aminoaciazi de exemplu,glucoza,apa,electroliti(Na,K) etc.
ne spune ca molecula X e filtrata la nivel glomerular deci o trecut in capsula glomerulara sau Bowmann(nu stiu daca am scris corect) si de aici va trece in tub contort proximal..unde poate fi reabsorbita ,adica sa mearga inapoi in sange, apoi la tub contort distal unde iarasi se pot reabsorbi(numai stiu la ce pag scria,dar zicea ca la TCD se continua procesele incepute in TCP..la nivelul ansei henle (cu toate ramurile ei) aici nu am vazut in barrons sa se reabsoarba glucoza sau AA pur si simplu se reabsorbeau ionii de Na si Cl + reabsorbtia apei
sa luam pe rand
A)e corect..alanina e un aminoacid care e o molec ce poate sa se filtreze la nivelul glomerulului..orice AA se poate reabsorbi aici pt ca is molec mici..sa vedem ce AA se gasesc in barrons:lizina,triptofan,leucina,izoleucina,histidina,valina,tirozina,acid glutamic(cam astea mi le amintesc)
B)corect glucoza e molecula mica..iti scrie la 489
C)calcitonina e un hormon produs de tiroida....si daca ne aducem aminte hormonii erau de natura proteica..iar proteinele sunt molecule prea mari ca sa fie filtrate la nivel glomerular
D)fibrinogenul e o proteina sintetizata de ficat care se gaseste dizolvata in plasma si intervine in coagulare...ma repet e o proteina si e prea mare sa fie filtrata la niv de glomerul