A. are originea în ganglionul spinal - INCORECT
Fasciculul spinotalamic se formează din axonii deutoneuronului din cordonul opus cornului posterior are loc prima sinapsă, cea care implică protoneuronul, cu originea în ganglionul spinal. Astfel, fasciculul se formează odată cu ascensiunea axonilor neuronului II - care au originea în cornul posterior opus apariției fasciculului. Deoarece fasciculul nu se formează din axonii protoneuronului cu originea în ganglionul spinal, răspunsul ales este greșit.
B. se termină în aria somestezică primară - INCORECT
Cum îi spune și numele, fasciculul spinotalamic este cuprins între măduva spinării și talamus. Sper să nu mă înșel, dar axonii neuronului de ordinul al III-lea din talamus formează fasciculul talamo-cortical (nu este menționat în manual).
C. se plasează în cordonul lateral de aceeași parte cu originea sa - INCORECT
Aici mă nedumirește puțin, dar presupun că se referă la corpul neuronilor de care aparțin axonii ce formează fasciculul spinotalamic, care se află în cornul care este contralateral cordonului din care pleacă fasciculul, deci cordonul lateral nu este de aceeași parte cu originea sa.
D. are originea în cornul posterior al măduvei spinării, de aceeași parte cu cordonul în care se află - INCORECT
idem. C
E. se termină în neuronii talamici de partea opusă originii sale - CORECT
Fasciculul se formează DUPĂ încrucișarea axonilor deutoneuronului, după care își continuă ascensiunea până la talamus.
Și pe mine m-a intrigat întrebarea și nu am știut răspunsul corect din prima. Deruta apare când te gândești la întreaga calea sensibilității termice și de durere, în loc doar de componenta sa - fasciculul spinotalamic. Din păcate manualul nu oferă în text detaliile acestea lămuritoare, dar imaginile de la paginile 20 și 41 acoperă aspectele acestea.
Dacă m-am înșelat în privința explicațiilor, aș ruga un membru al forumului să intervină cu corecții.
Mult spor!