cosmina26
''enzimele sale descompun macromoleculele printr-un proces de deshidratare''
asta e gresita pt ca scriedeshidratare ..noi cand descpmpunem o macromolecula cu ajutorul unei enzime specifice(sa spun o proteina) noi mereu vom avea nevoie de o molecula de apa si atunci va avea loc hidroliza ..uitate la pagina 434 la figura 18.6 ..se vedem ca descompunerea glucidelor(mai exact dizaharidelor),lipide emulsionate si proteine e nevoie de o molec de apa;plus ca scrie fix sub legenda ''pt toate aceste tipuri de digestie e necesara prezenta apei ''
reactia de deshidratare o folosesti cand vrei sa sintetizezi ceva..fie un lipid...fie o proteina etc. (vezi capitolul 2)
secreția exocrină pancreatică -partea exocrina a pancreasului care secreta enzimele necesare digestiei cartea zice 99%(sucul pancreatic);stim ca pancreasul are si secretie endocrina(hormoni) cam 1%
si de ce zice ca secretia exocrina pancreatica are un efect hiperglicemiant? pai avem amilaza pancreatica care iti degradeaza amidonul(polizaharid) in maltoza (dizaharid) deci mananci multi cartofi automat nivel de glucide din sange va creste ...bagi mult amidon..din care obtinem multa maltoza si maltoza asta va fi degradata si ea in molec de glucoza si pam creste glicemia