@004matteos
adh e eliberat prin impulsuri nervoase tot timpul,indiferent de stimul
Sistemul Renina-Angiotensina(SRA o sa zic) stim cu ce se ocupa(citeste pag 514)
ideea e dupa ce am obtinut angiotensina II ,acesta va merge la hipotalamus si îi va spune care e situatia(ca in organism nu e destula apa,de exemplu in deshidratare) si atunci neuronii hipotalamici(nucleul supraoptic sau paraventricular,numai stiu exact)si o sa trimita niste impulsuri (prin axoni care formeaza un tract nervos) la neurohipofiza in care il vor pune sa elibereze ADH
ideea e ca ADH+oxitocina sunt secretate tot timpul si apoi depozitate in neurohipofiza;cand e nevoie de ele in organism sunt eliberate
plus ca am stat sa mai caut paragrafe din carte in care ne spun ca ADH e eliberat pe baza de impulsuri nervoase:
1) Sistem Urinar pagina 493: “Hormonul e produs de neuroni din hipotalamus si eliberat de catre lobul posterior al glandei hipofize.
Secretia de ADH e stimulata cand receptorii chimici din hipotalamus sunt stimulati de variatiile ale concentratiei sodiului sau al altor ioni în sange.Spre exemplu in caz de deshidratare,concentratia ionilor creste si receptorii semnalizeaza hipotalamusului sa elibereze ADH.”
2)Echilibrul Acido-Bazic pag 515 ne spune ca “angiotensina 2 declanseaza secretia de ADH
deci ne zice si textul ca SRA care duce la formarea de angiotensina 2 reprezinta un stimul pentru productia de ADH
si stim cum e eliberat ADH