irinafilipoiu iti scrie in manual, pe termen scurt sunt plenitudinea gastrica (afica ai mancat pana te ai saturat) si inregistrarea alimentelor in cav bucala (adc cand iti e foarte foame, daca deja iei 2 3 muscaturi din mancare foamea dispare pe termen scurt)
Pe termen lung se refera la modificarea aportului (adica te infometezi singura si iti setezi o ora anumita de mancare ca sa ti adaptezi corpul la orele respective sau sa tii dieta, pe scurt nu mananci cand ti e foame si mananci controlat ca sa ri asiguri aportul energetic necesar).
Deci pe final, "aportul alimentar sa fie rational" adc sa nu mananci exagerat, ca tractul gastrointestianl sa se poata acomoda, "reglat prin mecanisme pe termen scurt" daca simti ca te ai saturat nu mai mananci (intervin centrii satietatii din hipotalamus) "modulat de catre sistemele de reglare pe termen lung" adica sa mananci suficient cat sa obtii necesitatea energetica zilnica (tabelul cu valori energetice, hamburgerul are in jur de 600kcal, 2 oua 170kcal, de saturat te saturi cu un hambirger, dar ca sa iei energia dintr un burger ar trb sa mananci vreo 6 oua si nu te saturi si ai vrea sa mai mananci cv, dar ti ai atins necesarul energetic)