m1kl0sh Hello! Are cineva sfaturi cum pot tine minte mai usor ce substanta din clasa X are punct de fierbere/topire marit sau scazut, fie ca vorbim de substanta respectiva sau in comparatie cu alta??
yoyoo m1kl0sh incepem cu h.c p.f achene<p.f alcani < p.f alchine (corespunazatoare!!) alcadienele au p.f si p.t scazute p.f si p.t hc aromatice este mai mare decat cel al hc alifatice acum pt alchene ce prezinta izomerie geometrica: p.f cis> p.f trans In seria omoloaga: p.f creste odata cu cresterea masei moleculare ( ex. pt alcani: p.f etan<p.f propan) In cazul izomerilor p.f scade cu: ramificatia, ramificatia mai aprope de marginea catenei si leg dubla/tripla mai aproape de marginea catenei (pt alcani: in loc de dubla/tripla avem existenta unui atom de C cuaternar; pt p.t este invers) la arene ai o execptie pentru p.t (p.t benzen> p.t toluen) Acum daca vorbim de derivatii hc: p.f alcan<p.f deivat halogenat< p.f amina<p.f compus carbonilic<p.f alcool< p.f acid carboxilic< p.f amida (corespunzatoare) In rest sunt cam acelasi reguli: in seria omoloaga p.f si p.t cresc cu cresterea masei moleculare( adica cu cresterea nr de atomi de carbon si cresterea grupelor functionale) pentru compusi carbonilici: p.f cetone > p.f aldehide Cred ca mai sunt particularitati, dar nu intru in detalii pt ca nu stiu cum e exact in manualul de Bucuresti