In completare la ce a spus @sylvie, pt ca a explicat f frumos, dar poate te ajuta mai multe explicatii
Ca o introducere in context, hai sa vorbim putin despre structura unui nerv spinal, care are 2 radacini (una senzitiva care ct ganglionul spinal), una motorie, un trunchi comun (pt ca ct si fibre senzitive si fibre motorii), iar din acest trunchi se desprind in mod direct 4 ramuri: anterioara (ca sa se poata controla senzitiv si motor partea anterioara a corpului), posterioara, meningeala (care are efecte vasomotorii si se intoarce in maduva la pia mater), si comunicanta alba
okay acum ca am facut o recapitulare la structura nervului spinal
Stim ca SNVS isi are originea in coarnele laterale ale MS de la T1 la L2. Asta inseamna ca acolo e un neuron (pe care il numim preganglionar si vedem imd de ce) de la care pleaca axoni (mielinizati), ies prin radacina anterioara, o iau prin trunchiul nervului spinal, si cand ajung acolo se vad intr o intersectie cu 4 drumuri (unul e ramura anterioara, altul ramura posterioara, altul meningeala si altul comunicanta alba) si dintre toate o sa iasa pe ramura comunicanta alba. Merge el ce merge mielinizat pe traiectul comunicantei albe si ajunge intr-un ganglion, ganglion laterovertebral sau paravertebral (daca tot am inceput pe tema rutiera putem spune ca ajunge intr-un sens giratoriu).
- Am spus ca e sens giratoriu pt ca din ganglion poate fie sa se intoarca inapoi, daca s a razgandit de traseu si vrea sa o ia prin ramura anterioara/posterioara, ( dar de traseul asta nu ne intereseaza ff tare)
- ORI in acest ganglion se gaseste cu alt neuron (neuronul postganglionar, care e amielinic) si face sinapsa cu el. Axonii acestui neuron postganglionar vor iesi din ganglion prin drumul care se numeste ramura comunicanta cenusie, prin care merge sa inerveze diferite viscere, sau sa isi exercite rolul de fibra simpatica
- Daca nici nu se razgandeste si nici nu face sinapsa cu ganglionul paravertebral, poate sa treaca prin ganglion fara sa faca sinapsa, merge fibra mielinica a neuronului preganglionar mai departe, urmand sa faca sinapsa fie in ganglionii prevertebrali (celiac, mezenteric superior, mezenteric inferior), saau mai sunt fibre care ajung preganglionare chiar pana la medulosuprarenala
sper ca ai inteles, am incercat sa fac explicatia cat mai completa in caz ca mai ajuta si pe altcineva sa inteleaga